Vissza

Folytatódik az élelmiszerek ÁFA-csökkentése

Az Agrárminisztérium a tej árának csökkenését és az ágazat fehéredését várja az intézkedéstől.

Január elsejétől 18%-ról 5%-ra csökken az ESL és az UHT tejek forgalmi adója - emlékeztetett dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Budapesten, a Corvin Pláza CBA üzlete előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A folyadéktejek általános forgalmi adójának fokozatos csökkentése során a következő lépés az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek 2019. január 1-től történő 5%-os ÁFA körbe vonása - emlékeztetett sajtótájékoztatóján a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Dr. Feldman Zsolt hozzátette, a kormány 2014 óta kiemelten foglalkozik az agrárgazdasági termékek adómérséklésének lehetőségeivel.

Ma már a sertés tőkehús és belsőség, a tojás, a hal és a friss tej termékpályát is érinti az intézkedés-sorozat.

Az új termékkörök ÁFA-csökkenése azért indokolt, mert az ESL tejek 100%-ban hazai előállításúak és 30%-os piaci részesedésűek, az UHT termékek pedig 85%-ban magyar gyártásúak és körülbelül 60%-os mennyiségben fogynak el a polcokról.

A forgalmi adó csökkenése elsősorban a fogyasztók számára hoz majd kedvező változást.

A friss tej adómérséklésénél ugyanis bebizonyosodott, hogy az ÁFA-csökkentés szinte teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban, azaz olcsóbb lett a tej. Járulékos előnyként jelentkezhet majd a tej kereskedelmének és forgalmazásának fehéredése, vagy az időről-időre felbukkanó, külföldi, dömpingszerűen megjelenő termékek visszaszorulása.

Feldman Zsolt hozzátette: az Agrárminisztérium (AM) szakmai álláspontja továbbra is az, hogy a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetének, regionális versenyképességének javítása szempontjából rendkívül fontos lépés volt az alapvető élelmiszerek széles körére kiterjedő ÁFA-csökkentés.

Forrás: AM

2018-12-27 06:16:01
Vissza