Vissza

Keddig ki kell jelenteni a nyugdíjas dolgozókat a NAV-nál

Január 8-ig, azaz keddig ki kell jelenteni a nyugdíjas dolgozókat a NAV-nál, írja a 24.hu. Ahogy a portál emlékeztet, a kormány a nyugdíjasok foglalkoztatását segítendő januártól eltörölte a nyugdíjas dolgozók utáni szociális hozzájárulási adót és járulékokat, a munkába álló vagy már dolgozó nyugdíjasoknak csak személyi jövedelemadót kell fizetnie a munka után. Viszont eddig nem volt egyértelmű, hogy be kell-e jelenteni a NAV-nak a nyugdíjas dolgozókat.

Egy nyáron született rendelet szerint nem kellett bejelenteni őket, októberben viszont felülírta ezt egy újabb rendelet. Ezt viszont december 20-án ismét módosították, így a jelenleg hatályos rendelet szerint a már dolgozó nyugdíjasokat ki kell jelenteni a NAV-nál, akit pedig ezután vesznek fel, már nem kell bejelenteni.

AKI VISZONT NEM JELENTI KI A NYUGDÍJAS DOLGOZÓJÁT JANUÁR 8-IG, AZT KÉSŐBB MEG IS BÍRSÁGOLHATJÁK.

Minderről Ruszin Zsolt adószakértő számolt be a portálnak, akinek Széll Zoltánné, a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának szakmai főtanácsadója erősítette meg az információt.

Ruszin Zsolt szerint amúgy félő, hogy a bejelentési kötelezettség eltörlése sok foglalkoztatót arra ösztönöz majd, hogy inkább feketén foglalkoztassa a nyugdíjas dolgozókat, vagyis szerződést sem kötnek az ilyen dolgozókkal, így az szja fizetést is meg lehet spórolni a többi adó mellett.

Forrás: Index

2019-01-08 08:19:23
Vissza