Vissza

Pár hónapig örülhetünk a tartós tej áfacsökkentésének

Piaci folyamatok miatt az év második felében emelkedésre lehet számítani.

Január első napjaiban mintegy 11 %-kal lett olcsóbb a boltokban az UHT és az ESL tej a Tej Terméktanács felmérése szerint - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, Istvánfalvi Miklós.

Január 2-től vizsgálják a boltokban a tartós tej literárát a Tej Terméktanács munkatársai, és ha nem is jutottak el minden boltba, a nagy áruházláncak többségénél látják az árcsökkenést.

- Az ESL és az UHT tejek ára mintegy 11 %-kal csökkent

- fordította a változást a számok nyelvére Istvánfalvi Miklós.

Jellemzően az 1,5 %-os tejeket vizsgálták. Korábban, amikor az áfacsökkentés hatását kutatták, bekérték a nagyáruházak írásos nyilatkozatát arra vonatkozólag, hogy ezt az árcsökkentést tovább fogják adni a vásárlóknak.

A későbbiekben több dolog miatt is emelkedhet az ár. A fuvarozók közben jelezték, kénytelenek lesznek árat emelni, és a szektor bérköltségei is változnak. Ezt kommentálva Istvánfalvi elmondta, valóban befolyással vannak ezek a tényezők az árképzésre: Ezek piaci folyamatok. Akkor is azt mondom, az áfacsökkentés érzékelhető marad.

Legfeljebb a polcárakon nem lesz akkora csökkenés.

A belátható időn belül, körülbelül az első három hónapban, az UHT és az ESL tejek alacsony ára megmaradhat, ezt követően viszont bizonyára egy "nem csökkenő tendencia" lesz érzékelhető, és az év második felében emelkedésre lehet számítani.

Forrás: agrotrend.hu

2019-01-09 05:40:35
Vissza