Vissza

Január végén figyelni kell a határidőkre!

Több teendőjük is van az élelmiszeripari szereplőknek év elején.

A 2008. évi XLVI. törvény alapján a felügyeleti díj mértéke egységesen az előző naptári év bevételének 0,1 %-a. A bevallás alapján megállapított összeg második részletét 2019. január 31-ig kell befizetniük az érintetteknek - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A tejpiaci szereplőknek a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendeletben (Rendelet) meghatározottak szerint a feldolgozók, a nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplők és tejtermelők esetében havi, tejkereskedők esetében háromhavi rendszerességgel havi adatokat kell elektronikus úton a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján közzétett címre, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig megküldeni.

A tejpiaci jelentés sablonjai, illetve a jelentéssel kapcsolatos minden információ megtalálható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán. Ezentúl személyes tájékoztatás is elérhető a tejpiacijelentes kukac nebih pont gov pont hu e-mail címen, és a +36 1/336-94-73 telefonszámon.

Kisvállalkozók esetében az adóelőleg megállapítási, bevallási és fizetési kötelezettségnek negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig kell eleget tenni, többek között ez is olvasható a kisvállalati adó 2019.01.01-től érvényes szabályairól szóló kiadványban.

Érdemes megfelelően folytatni a szabályszerű nyugta- és számlaadást is, ugyanis a NAV munkatársai több megyében is helyszíni ellenőrzéseket végeznek, valamint a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága januárban a 2. héten azokat az üzleteket ellenőrzi, ahol az online pénztárgépek nem kommunikálnak a NAV szerverével.

Forrás: agrotrend.hu

2019-01-11 05:42:51
Vissza