Vissza

Közös agrárpolitika: több munka, kevesebb támogatás?

A jelenlegi szintjükön kell megtartani a vidékfejlesztési forrásokat.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i brüsszeli ülésén tizenhét tagállam állt ki közös nyilatkozatban a vidékfejlesztési források legalább jelenlegi szinten történő megtartása mellett.

Elfogadhatatlan az a bizottsági javaslat, amely több mint 26 %-kal csökkentené a Magyarországnak 2021 után jutó vidékfejlesztési forrásokat - emelte ki felszólalásában a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter.

Az ágazati kihívások kezeléséhez,a magyar gazdák versenyképességét biztosító beruházási támogatások megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a következő pénzügyi időszakban is megfelelő nagyságú uniós források álljanak rendelkezésre. Nagy István hangsúlyozta, hogy nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőbeni szabályaira tett javaslatában, az Európai Bizottság (EB) az eddigieknél is magasabb követelményeket ír elő a gazdák számára, amit a javasolt forráscsökkenéssel együtt nem tart kivitelezhetőnek.

- Nem kérhetünk a gazdáktól többet úgy, hogy közben csökkentjük a támogatásaikat, ráadásul a jelenleginél bonyolultabb szabályrendszerben - tette hozzá.

Az EU következő 7 éves költségvetéséről - benne az agrártámogatások mértékéről - az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács hoz majd döntést idén ősszel.

A mezőgazdasági miniszterek folytatták a vitát az új KAP végrehajtásának részletszabályairól is.

- Magyarország csak olyan megállapodást tud elfogadni, amely valódi egyszerűsítést jelent majd a gazdák számára. Egyszerű szabályok szükségesek, hogy a gazdák a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben juthassanak hozzá az őket megillető támogatásokhoz - mondta hozzászólásában a magyar tárcavezető.

A KAP 2021 utáni szabályairól szóló tárgyalások a költségvetési vitával párhuzamosan zajlanak Brüsszelben. A mezőgazdasági miniszterek várhatóan 2019 őszéig alakíthatják ki közös álláspontjukat az új KAP részlet szabályairól.

Forrás: agrotrend.hu

2019-01-30 06:15:08
Vissza