Vissza

Németországban több tejtermelő vállalkozást összeomlás fenyeget

A katasztrofális takarmánytermés miatt a tejtermelés költségei drasztikusan megemelkedtek.

A Német Parasztszövetség (DBV), illetve a Családi Gazdaságok Munkaközössége (AbL) szerint a német tejtermelők jelentős részét ez év elejétől a tavalyi katasztrofális takarmánytermés és az alacsony felvásárlási árak következtében az összeomlás fenyegeti - írja a topagrar.com.

A Német Tejtermelők Egyesülése azt állítja, hogy a termelőknek kilónként 40 centes árat kellene kapniuk ahhoz, hogy az önköltségen felül egy tisztességes nyereséget is ki tudjanak gazdálkodni. Az AbL már tavaly ősz óta hangoztatja, hogy a katasztrofális takarmánytermés miatt a tejtermelés költségei drasztikusan megemelkedtek, és ennek a tejárakban is tükröződnie kellene. Ezzel szemben az első negyedévi német átlagár 33 cent körül, azaz a tavalyi szinten becsülhető.

A kétéves tejválság és a 2018. évi aszály után sürgősen nyereségre lenne szükségünk - mondta Lucia Heigl tejtermelő.A német elemzők egyetértenek abban, hogy amennyiben a kilónkénti 33 centes ár változatlanul marad, akkor több tejtermelő üzemet el kell árverezni.

Aki ezeket a rendkívül alacsony árakat jóváhagyta, annak számolnia kellett sok családi termelő üzem bezárásával - mondta egy másik tejtermelő gazda.

Az Élelmiszergazdasági Kutatóintézet (IFE) 2019 tavaszára a súlyos takarmányhiány következményeként a kibocsátási mennyiség 1 százalékos csökkenését prognosztizálta. A takarmányhiány azonban várhatóan még további következményeket is maga után fog vonni, ezért az AbL a jelenlegi tiltakozási akciókban való részvételre és az áremelésnek a kormánytól való kikényszerítésére szólította fel a tejtermelő gazdákat.

Forrás: Agroinform

2019-01-31 06:11:07
Vissza