Vissza

Csak az egység győzheti le a kettős minőségű termékeket

Amíg nem tisztázódik ezen kérdés, megfontolandó, hogy Magyarországon termelt alapanyagokból és feldolgozott terméket válasszanak a vásárlók.

- Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Kossuth Rádióban.

Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottság (EB) tavaly kezdte meg az uniós tagállamokban ugyanazon gyártó, ugyanazon termékeinek az összehasonlító vizsgálatát. Első körben 64 terméket ellenőriztek, amelyeket

Belgiumból,
Németországból,
Franciaországból,
Hollandiából,
Csehországból,
Szlovákiából,
Ausztriából, illetve Magyarországról

szereztek be.

A vizsgálatok 20 terméknél találtak egyértelmű különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon terméke között.

- Nem legenda az élelmiszerek kettős minősége - idézte fel Zsigó Róbert az illetékes uniós biztosnak a vizsgálatok eredményeiről alkotott véleményét.

A 64 termék ellenőrzését követően 2018 decemberében az EB Kutatóközpontja már 19 uniós tagországból származó, 100 féle termékre terjesztette ki további vizsgálatait.

- Amíg nem tisztázódik az ügy, és nem lesz megnyugtató uniós szintű rendezés, addig az AM mindenkinek azt javasolja, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott terméket válassza vásárláskor - jelentette ki Zsigó Róbert.

Forrás: MTI

2019-02-01 06:16:22
Vissza