Vissza

Nem lesz könnyű éve a baromfiágazatnak

A növekvő készletek, a Brexit és az afrikai sertéspestis piaci hatásai nem kecsegtetnek semmi jóval.

- Nem jók a csirkehúspiac idei kilátásai, mivel világszinten és az EU-ban is túltermelés alakult ki, ami nyomott árakat eredményez a termékpálya egészén - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.

Az ágazat az elmúlt másfél-két évben jó eredményeket produkált, de tavaly szeptember környékén már látszottak a jelei annak, hogy sok az áru, kezdenek felhalmozódni a készletek.

Utóbbiak még a legderűlátóbb piaci előrejelzések szerint is ki fognak tartani júniusig, nyomás alatt tartva az árakat.

A BTT-elnök szerint a piaci folyamatok alakulásában nagy szerepük volt az olyan állatbetegségeknek, mintpéldául az afrikai sertéspestis (ASP). A szakértők szerint az ASP nem egy gyorsan múló probléma, és hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig negatív hatásai lesznek a baromfiszektorra is.

Ehhez hasonló közvetett, de erős befolyása lehet a Brexitnek is.

A brit kilépéssel kapcsolatos bizonytalanság már most érezhető, az Egyesült Királyság ugyanis közel sem önellátó baromfiból - olvasható a portálon.

Az európai beszállítók által a brit piacon értékesített baromfihús sorsa bizonytalan, az onnan kiszoruló áru elhelyezése valószínűleg sokaknak megoldhatatlan gondot okoz majd.

Forrás: agrotrend.hu / VG

2019-02-06 05:44:52
Vissza