Vissza

A helyben lakókat részesítik előnyben

A földforgalmi szabályozás változásairól is szó esett február 4-én, hétfőn a Siófok Térségi Gazdakör fórumán, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei elnöke és igazgatója tájékoztatták a gazdákat a legfontosabb újdonságokról.

Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke ezek közé sorolta, hogy a földek adásvételénél minden esetben a helyben lakó gazdákat kell előnyben részesíteni. Kiemelt cél a spekuláció háttérbe szorítása, és mostantól a kamara helyi elnöksége, mint földbizottság szükség esetén a kirívóan magas földárakat is vizsgálhatja. A földtörvény változásai között említették a fórumon azt is, hogy a jövőben szankcionálják azokat a gazdálkodókat, akik nem tartják be vállalt kötelezettségeiket, amelyek miatt korábban előnyökhöz jutottak. Ilyen lehet például, ha valaki azért jutott földterülethez, mert vállalta, hogy állatokat tart, esetleg biogazdálkodást folytat. Aki a vállalt kötelezettségeit nem tartja be, végső soron elveszítheti a földet.

Mácsai Ádám, a NAK somogyi igazgatója kiemelte, hogy a jogszabályi változások célja a helyben lakó gazdálkodók szerepének erősítése. A földforgalmi törvény változása kapcsán ismertette a helyben lakó szomszéd fogalmának pontosítását, aminek a birtoktestek egyesítése miatt van jelentősége. A korábbiaktól eltérően mostantól akkor is elővásárlási- vagy előbérleti joga van a szomszédos területen gazdálkodónak egy adott földre, ha a két területet települési vagy megyehatár választja el egymástól.

A fórum végén a megjelent gazdák közül többen felszólaltak, és volt aki a megyei agrárkamara tevékenységével kapcsolatban is véleményt mondott. A felszólaló többek között a hozzá hasonló, kis gazdálkodók véleményének még erőteljesebb képviseletére kérte az agrárkamara megyei vezetőit.

Forrás: NAK

2019-02-07 06:15:15
Vissza