Vissza
Vége a tejtermékek árcsökkenési sorozatának
Emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, amelyeknek növekedését elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor áremelkedése okozta.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett - a hússal és a szemes termékekkel kiegészített - 5 alapvető élelmiszer árindexe 164,8 pontra nőtt a decemberi 161,8 pontról. A mutató novemberben még 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont volt.
A múlt hónapban a tejtermékek ára 7,2 %-kal emelkedett decemberhez képest és ezzel egy 7 hónapja tartó árcsökkenési sorozat zárult le.
Idén januárban az olajos magvak ára 4,3 %-kal, a cukoré 1,3 %-kal emelkedett decemberrel összevetve.
A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/19-es termésévben a globális gabonatermés 2,611 milliárd tonna lesz, ami minimálisan magasabb a decemberi becsléshez képest, de így is 1,8 %-kal elmarad a 2017. évi rekordmennyiségtől.
Forrás: MTI
2019-02-08 06:13:40
Vissza