Vissza

Válság közelben vannak a baromfitermelők?

Nélkülözniük kell az első negyedévben az állatjóléti támogatást.

A szakmabeliek szerint az ágazatból így kieső 3 milliárd forint pótlás nélkül nyár elejére likviditási válságba sodorhatja a termelőket - értesült a Világgazdaság.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) nemrégiben arról értesítette tagjait, hogy az Agrárminisztériumtól (AM) kapott tájékoztatás szerint a nemzeti forrásból finanszírozott állatjóléti támogatás az első negyedévben kimarad,

és az uniós jóváhagyás után várhatóan csak április 1-jétől indul. A tárca úgy számol, hogy 2025-ig évente 12,1 milliárd forintos kerettel hirdeti meg a programot.

Azzal biztatják a baromfitermelőket, hogy további támogatási konstrukció kialakításán is dolgoznak, illetve a de minimis támogatásokkal igyekeznek forrásokat juttatni az ágazatba.

Az alapproblémát az okozza, hogy a 2007-ben indult állatjóléti támogatási konstrukcióról az EU-val kötött megállapodás akárcsak a sertés esetében tavaly év végén lejárt - írja a lap.

Az agrártárca közlése szerint már tavaly áprilisban megkezdték a tárgyalásokat a bizottsággal az új támogatási program meghirdetéséről, de a szakmai egyeztetések nem zárultak le.

A szakmabeliek szerint ahhoz, hogy áprilisban elindítható legyen a program, a megállapodásnak nagyon rövid időn belül meg kell születnie, erről azonban egyelőre nincs hír.

- Az állatjóléti támogatást a jogszabályban rögzített állatjóléti többletvállalásokat teljesítő termelők kaphatják - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója. A kezdetben 4 milliárdos támogatási konstrukció tavalyra már 12 milliárd forintosra duzzadt - számolt be a lap.

Forrás: Világgazdaság

2019-03-10 12:18:03
Vissza