Vissza

Sajtóközlemény - A vízhiány miatt napról-napra nagyobb a kár a növénytermesztésben

Az ország nagy része 20 éve nem tapasztalt csapadékhiánytól szenved. Az őszi fő növények közül a repce és a búza is csak kínlódik. A repce egy részét ki is kellett tárcsázni és a búza fejlődése is jócskán elmarad az ilyenkor megszokottól. A csapadékhiány miatt egyes területeken késik a vetés és az elmúlt hetekben elvetett magok sem tudnak megindulni, ahol lehetőség van rá, már most kelesztő öntözést alkalmaznak a termelők.

Hogy mekkora lesz a kár természetesen még nem mondható meg, de a MOSZ-hoz beérkező jelzések már most azt mutatják, hogy a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. A kialakult helyzetben a MOSZ már most fontosnak tart néhány azonnali lépést:

üdvözöljük a döntést, melyben az öntözési idény időtartamát kiterjesztették, kezdetét március 1-re előrehozták. Javasoljuk, hogy az öntözéshez kapcsolódó adminisztrációs terhek és költségek kerüljenek érdemben csökkentésre. a vidékfejlesztés keretében meghirdetett, hosszú ideje húzódó öntözési pályázatok elbírálását fel kell gyorsítani, illetve a már végrehajtott beruházások utáni kifizetéseket azonnal teljesíteni kell. a jelen időjárási helyzetből és a kilátásokból fakadóan fennáll a veszélye, hogy a kukorica betakarítása elhúzódhat, ezért a szárítási kapacitás gázellátási rendszerének átalakítását fel kell függeszteni.

egyértelműen megállapítható, hogy a gazdák befizetéseiből feltöltött kárenyhítési alap már az eddigi károk fedezésére sem lesz elégséges, ezért javasoljuk, hogy a kamara jégkárelhárítási költségei ne innen kerüljenek finanszírozásra. Elsődleges a gazdák kárainak megtérítése kell, hogy legyen. Ennek érdekében kezdeményezzük az alap állami feltöltését.

Forrás: MOSZ

2019-04-03 10:16:27
Vissza