Vissza

Az EP mezőgazdasági bizottsága határozott a KAP-reformról

Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága a hétfőn és kedden lezajlott szavazást követően elfogadta a közös agrárpolitika reformjára vonatkozó javaslatcsomagot. A nagyobb gazdaságokhoz történő kifizetések csökkentését, a kisvállalkozások, fiatal és női gazdálkodók támogatását javasolják.

A tagállamoknak a mezőgazdasági termelőknek fizetendő közvetlen kifizetéseket 100 000 eurós szintre kell korlátozniuk, de a mezőgazdasági termelők számára lehetővé válik, hogy a mezőgazdaságból származó fizetések 50 százalékát levonják a csökkentés előtti teljes összegből. Azt is szeretnék, hogy a nemzeti közvetlen kifizetések legalább 5 százalékát a kis- és középvállalkozásokra egy speciális hektáronkénti pótlékon keresztül irányítsák.

A nemzeti közvetlen kifizetések költségvetésének legalább 2 százalékát fiatal gazdálkodóknak kell odaítélniük (az első hét évre jutó hektáronként). A fiatal gazdálkodóknak további támogatást kell nyújtani a vidékfejlesztési támogatásból. Az európai parlamenti képviselők azt is szeretnék, hogy a tagállamok a vidékfejlesztési pénzt felhasználják a nők vidéki gazdaságokban való nagyobb befogadását elősegítő konkrét intézkedésekre. A bizottság ahhoz is ragaszkodott hozzá, hogy az EU tagállamaiban a mezőgazdasági termelőknek nyújtott hektáronkénti kifizetések 2024-re az átlagos közvetlen támogatások legalább 75 százalékát, 2027-re pedig 100 százalékot érje el.

A képviselők a vidékfejlesztési költségvetés legalább 30 százalékát környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre szánják, és nem kevesebb, mint 20 százalékát a környezetvédelmi rendszereknek nyújtott közvetlen kifizetéseknek. Az önkéntes környezetvédelmi rendszereknek nemcsak a környezetet, hanem az állatjólétet is támogatniuk kell.

A bizottsági javaslatokról várhatóan már az új összetételű Európai Parlament szavazhat.

Csak 2020 után!

Szinte bizonyosra vehető, hogy az közös agrárpolitika tervezett változásai csak 2020 után lépnek érvénybe. Jóllehet, Phil Hogan uniós agrárbiztos kitart amellett, hogy a jövő év végéig megszülethet a megállapodás, más uniós tisztségviselők és az európai parlamenti képviselők kételyeket fogalmaznak meg. Matt Carthy, az EP mezőgazdasági bizottságának egyik tagja szerint a vita várhatóan nem zárul le mielőtt az új EP és Európai Bizottság megkezdi működését, ráadásul a következő agrárbiztos is nyilván hallatni kívánja majd hangját a tárgyalásokon. (independent.ie)

Forrás: nak.hu

2019-04-03 15:09:32
Vissza