Vissza

Európa a tavalyinál magasabb repcetermést vár

Az EU ez évi repcetermése - a sok helyütt tapasztalható gyenge kelések ellenére - meghaladja majd az előző évit.

A február-márciusi szemlék alapján a mezőgazdasági források figyelemmel kísérésével megbízott (MARS) szakértők bíznak abban, hogy az EU ez évi repcetermése - a sok helyütt tapasztalható gyenge kelések ellenére - meghaladja az előző évit - olvashatjuk a topagrar.com német hírportálon.

A hektáronkénti átlag 3,19 tonna körül várható, ami 12 százalékkal meghaladja a tavalyit, a kisebb vetésterület miatt azonban az össztermés csak 20 millió tonna körül alakul, ami gyakorlatilag azonos az EU Bizottság korábbi becslésével.

Németországban viszont a tavalyinál mintegy 18 százalékkal magasabb, 3,54 tonnás átlagra, összesen pedig mintegy 4 millió tonnás termésre lehet számítani, ami 300.000 tonnával (8 százalékkal) meghaladja a tavalyit. Európa legnagyobb repcetermesztő országa, Franciaország esetében az átlag 3,34, az össztermés pedig a tavalyi 4,95 millió tonnával szemben 4,49 millió tonnára becsülhető.

Nagyon alacsony termést prognosztizálnak viszont Romániában, bár ott az átlagtermés a tavalyihoz viszonyítva 6,9 százalékkal (hektáronként 2,48 tonnára) emelkedik, a vetésterület csökkenése miatt azonban csak 1,28 millió tonnás össztermésre lehet számítani. Csehországban 1,31 millió tonna össztermés várható, ami mintegy 50.000 tonnával alatta marad az egy évvel korábbinak.

Forrás: Agroinform

2019-04-08 05:58:24
Vissza