Vissza

Az aszály miatt odaveszett a kalászos gabona 30 százaléka, és lehet még rosszabb

Az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba. Az elmúlt napok esőzései nem mérsékelték a szárazságot - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

Az elnök, aki egyben az Országgyűlés alelnöke elmondta, az ország nagy részén aszály van, s ezt a hétvégi esőzések sem mérsékelték; körülbelül 100-150 milliméternyi csapadékra lenne szükség. Hozzátette, jelenleg az is elképzelhető, hogy a fent említettnél lényegesen nagyobb lesz a kár, mert a klímaváltozás hatására nem akkor és nem abban a mennyiségben érkezik a csapadék, ahogy megszokták.

Tavaly, az előző évvel azonos mennyiségű 5,246 millió tonna búza termett Magyarországon az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal nagyobb 1,03 millió hektárnyi vetésterületen. A kalászos gabonából összesen 1,3 százalékkal nagyobb területen 5,0 százalékkal kisebb termést takarítottak be, mint az előző évben.

A vetési munkálatokkal kapcsolatban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a napokban jelentette be, hogy a Dunántúlon már lehet vetni a hétvégi és a hét eleji esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat. Petőházi Tamás kiemelte, hogy országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék pótlásához, ami hiányzik a talajból, egyhetes áztató esőre lenne szükség.

Egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti. A probléma már ősszel kezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét. Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt akár 2-3 millió tonnás terméskiesésre is lehet számítani.

Az elnök elmondta, hogy Magyarországon 80 ezer hektáron megoldott az öntözés. Repce 290 ezer hektáron, búza pedig mintegy egymillió hektáron van elvetve, amelyek öntözésére nincs kapacitás - mondta el a GOSZ elnöke.

Forrás: MTI

2019-04-11 07:49:54
Vissza