Vissza

Egymillió tonnás terméskiesés az aszály miatt

Hatalmas károkat okoz a gazdáknak országszerte az aszály, a költségcsökkentések miatt fokozódik a terméskiesés.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint az őszi kalászosok hozamát tekintve garantált a legalább egymillió tonnás terméskiesés, de nem elképzelhetetlen a tavalyi terméseredményhez képest a kétmilliós csökkenés sem.

Bár az elmúlt héten enyhülést hozó csapadék érkezett az aszály sújtotta területekre, a talajból ezek után is 100-150 milliméter csapadék hiányzik, a termőföld alsó rétegei teljesen kiszáradtak.

A homokos területeken a legrosszabb a helyzet. A GOSZ-hoz érkező információk szerint a termelők jelentős része, tartva az idei gyenge bevételektől, próbálja csökkenteni a kiadásait, kihagy bizonyos technológiai elemeket, ennek következtében az aszály miatti terméskiesés fokozódik.

A gond már ősszel elkezdődött, az akkori csapadékhiány miatt a gazdák porba vetették a búzát és a repcét, a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget.

Több tízezer hektáronyi őszi káposztarepcét kellene kitárcsázni, de sok termelő a reménytelen állapotban lévő repcét is a földben hagyja, mert ilyen körülmények között még azt is kockázatosnak tartja, hogy a helyére kukoricát vagy napraforgót vessen.

A legutóbbi állapotfelmérések alapján az őszi kalászosok most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ősszel, a millió tonnás nagyságrendű terméskiesést már biztosnak veszik a szakértők, de a gabonapiacon most a kivárás a jellemző.

Forrás: agrotrend.hu

2019-04-18 05:48:56
Vissza