Vissza

Megnyitotta kapuit a 26. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hódmezővásárhelyen

Értékmegőrző és értékteremtő minden évben ez a szakmai rendezvény.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján az esős idő ellenére képviseltették magukat a hazai agrárium jeles szereplői. Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója köszöntötte elsőként a jelenlévőket.

Köszöntőbeszédében elmondta, hogy évről-évre egyre nagyobb kihívás a hódmezővásárhelyi kiállítás megrendezése, hiszen mind az ágazat szereplői, mind pedig a látogtók között folyamatos népszerűségnek örvend a rendezvény, ezért egyre növekszik a felelősség is, idén ez méginkább igaz, hiszen a 26. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok az OMÉK vidéki társrendezvényeként kerül megrendezésre.

A szakmai napokon, mint már évek óta, ötszáznál is több kiállító van jelen, az elmúlt évekhez hasonlóan közel hatvanezer látgatót várnak a szervezők.

Egyre növekszik a nemzetközi érdeklődés is a legnagyobb vidéki mezőgazdasági szakkiállítás iránt, idén 24 országból éreznek vendégek.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegyék a rendezvényt, idén 1671 diák regisztrált előzetesen.

Antal Gábor hangsúlyozta:

a magyar gazdák ünnepévé vált kiállítás megszervezésére hagyományaink köteleznek, itt lehetőség nyílik, hogy megmutassuk a világ számára, milyen kiváló a magyar föld, értékmegőrző és értékteremtő minden évben ez a szakmai rendezvény.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, a kiállítás az egész közép európai régió egyik legjelentősebb agráreseménye, mely mára nem csak szakmai esemény, hanem turisztikai látványosság is. A 17.7 hekktáron elterülő rendezvénytér igazi kuriózum, melyet idén a szakmai látogatókon kívül Írországból, Hollandiából, Franciaországból érkező diplomáciai vendégek is felkeresnek.

A polgármester úr hangsúlyozta, Hódmezővásárhely nagy hagyományokkal rendelkezik a mezőgazdasági képzések terén, ezért is örvendetes, hogy a mostani kiállításon is nagy számban vannak jelen az érdeklődő fiatalok, szükség is van a fiatal szakemberek lendületére és innovációs készségeikre a mai mezőgazdaságban, hiszen a folyamatosan változó kihívásokhoz szorgalmas, képzett szakemberekre van szükség.

Ondré Péter, Az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fogalommá vált Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a kibővített szervezésének köszönhetően az idei OMÉK társrendezvényeként szerepel. Hangsúlyozta: Azon túl, hogy a szakmai rendezvény a magyar vidék büszkeségévé vált, a rendezvény fontos célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy a polcokon található kiváló magyar élelmiszer mögött a magyar gazdálkodók, állattartók mindennapos munkája áll.

Győrffy Balázs köszöntőjében arról beszélt, hogy a mai mezőgazdasági kiállítások mélyre nyúló gyökerekkel, eleink hagyományaihoz nyúlnak vissza. Ezeket a hagyományokat akkor lehet folytatni, ha a fiatalok is vonzónak találják a mezőgazdaságot és megtalálják hivatásukat a hazai agráriumban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számos akcióval próbálja segíteni ebben a következő generációkat.

Farkas Sándor államtitkár úr szerint a gazdatársak és az érdeklődők is kiemelten tartják számon a hódmezővásárhelyi szakmai napokat. Elmondta, hogy a mindennapokban mindannyian az agrárszakemberek tudására, munkájára, innovációs tevékenységére vagyunk utalva, itt az ideje, hogy a szakemberek is támaszkodjanak a minisztériumra, hiszen minden segítséget megadnak munkájuhoz.

A pénzügyi forrásoknak köszönhetően 2010-hez képest 93.000-el növekedett a haza szarvasmarha létszám, így a tejelő és húshasznú szarvasmarha ágazat elérte a 402.000-es nagyságot. A magyar sertésállományt sikerült megvédeni az afrikai sertéspestistől, A különböző állattenyésztési ágazati korszerűsítési támogatások, a vidékfejleszétési támogatások, az ÁFA-csökkentések mind hozzájárultak ahhoz, hogy a hazai állattenyésztést nemzetközileg is magas szinten elismerik.

A kiállítás részleteiről és a programokról ide kattintva olvashatnak!

Forrás: agrotrend.hu

2019-05-10 05:55:13
Vissza