Vissza

Immár másodszor ad otthont Mezőfalva a kétnapos agrárrendezvénynek

A miniszter­elnök nyitja majd meg május 23-án, csütörtökön az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényét, amelynek a Mezőfalvai Zrt. ad otthont.

Ezt Zászlós Tibor, a társaság vezérigazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke jelentette be azon a keddi sajtótájékoztatón, melyet Mezőfalván tartottak a május 23-án és 24-én rendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ról.

A kétnapos szakmai rendezvény ingyenesen lesz látogatható

Orbán Viktor miniszterelnök ezen gesztusa nemcsak a megye, de az agrárium számára is megtiszteltetés - fogalmazott az alelnök, aki elmondta: hét közben tartják a rendezvényt, tekintettel arra, hogy ez egy tisztán szakmai alkalom lesz, ahol mindent megmutatnak, ami a földműveléssel kapcsolatban az év ezen szakában megmutatható. Lesz mikroparcellás fajtabemutató szántóföldi haszonnövényekből, a munkagépeket pedig nemcsak álló helyzetben tekinthetik meg az érdeklődők, de működés közben is. Sőt, a gazdák akár maguk is kipróbálhatják, mit tud egy-egy gép, így jobban meg tudják ítélni, hogy az ár-érték arány melyik masina esetében kedvezőbb - derült ki Zászlós Tibor szavaiból, aki hangsúlyozta: a határban, mintegy hatvan hektáron, több mint 150 kiállítóval megrendezendő bemutató az ország leg­nagyobb szántóföldi rendezvénye.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a NAK mellett a mezőfalvai esemény másik rendezője a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Harsányi Zsolttól, a MEGFOSZ elnökétől a tájékoztatón megtudtuk: nemcsak importált eszközöket, de a hazai gépgyártók termékeit is bemutatják Mezőfalván. Manapság a talajműveléshez alkalmazott gépek is fel vannak szerelve a technikai újdonságokkal. Bármennyire is modern azonban egy gép, vezetéséhez, kezeléséhez egyelőre még szükség van emberre. A szervezet vonzóvá szeretné tenni a mezőgépész pályát, s szeretné elérni, hogy meg is maradjanak rajta a fiatalok. A MEGFOSZ ezért Legyél te is mezőgépész! címmel vetélkedőt hirdetett, melynek elődöntőjét május 24-én, szintén Mezőfalván rendezik majd meg - mondta el Har­sányi Zsolt.

Szakértőkkel is konzultálhatnak A tájékoztatón a NAK több szakértője, illetve több kiállító képviselője is megszólalt. Az általuk elmondottakból kitűnt: nemcsak információ­szerzésre, de kapcsolatépítésre is kiváló alkalom kínálkozik majd a kiállításon. Nemcsak számos növényt ölel fel a fajtabemutató, de például a víztakarékos talajművelésre is példát adnak majd a parcellák. A kiállításon egy 25 méter hosszú talajszelvényen azt is tanulmányozni lehet majd, hogy az egyes gépek hogyan hatolnak a talajba, s a gazdáknak módjuk lesz arra is, hogy a talajsavasodás vagy éppen a tápanyag-utánpótlás kérdéseiről szakértőkkel konzultáljanak. A rendezvényen nemcsak a mezőgazdaságban, de az erdészetben használatos eszközöket is bemutatnak majd.

Harsányi Zsolt elmondta: tapasztalatuk szerint a gazdák mind több digitálisan felszerelt gépet vásárolnak. Rájöttek ugyanis, hogy drágább ugyan egy olyan eszköz, amelyik az adott területhez igazodva differenciáltan szórja a műtrágyát, de ez a többletköltség megtérül a megtakarított műtrágya által. Kombájnból az idén eddig kevesebbet vásároltak, mint tavaly, amiben közrejátszik, hogy tavaly ilyenkor az őzek sem látszottak ki a vetésből, most meg még a nyulak is.

Forrás: Feol

2019-05-15 08:29:04
Vissza