Vissza

Az EU agrárminiszterei átdolgoznák a génmódosítás jogi szabályozását

Az agrárminiszterek szerint a tudomány vészesen lehagyta az uniós szabályozást.

Az EU agrárminiszterei egyre kevésbé tartják fenntarthatónak a génmódosított (gmo) növények termesztésének és használatának zéró tolerancia melletti tilalmát - írja a topagrar.com. Egyre több olyan tanulmány és tudományos értekezése jelenik meg, amely szerint a tilalomhoz való szigorú ragaszkodás beszűkíti a növénynemesítés lehetőségeit, és lassítja az új fajták kidolgozását.

Hollandia képviselője ezt az álláspontot a Tanács május közepén tartott ülésén részletesen kifejtette. A tagállamok agrárminiszterei a holland előterjesztéssel egyetértettek, és többségük a gmo növényekre vonatkozó uniós szabályozások felülvizsgálatát szorgalmazza, amely felülvizsgálat napirendre tűzését az EU Bizottság az Európai Parlamenti választások lezárása után ez év őszén döntheti el.

A belga delegáció az ülésen kifejtette, hogy a GMO uniós szabályozását a nemesítési technika már túlhaladta, ezért azt sürgősen naprakész állapotba kell hozni.

A holland javaslat ellen kifejezetten csak a lengyel miniszter foglalt állást, a lengyel lakosságnak a génmódosítással kapcsolatos aggályaira és ellenérzéséire hivatkozva. A téma napirendre tűzésével Phil Hogan mezőgazdasági és Vytenis Andriukaitis, egészségügyi biztos is egyetért.

A változtatást szorgalmazó országok Hollandia vezetésével elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a molekuláris biológia módszereit és a növények mutagenezis útján történő genetikai módosításait a génsebészeti beavatkozásoktól (GMO) elkülönítsék, és az előbbieknek a növénynemesítésben való alkalmazását lehetővé tegyék.

Jelenleg ugyanis az új génszerkesztési eljárásokra, amelyek mutagenezis útján módosítják a növények génállományát, vagyis nem egy másik faj génjeinek beépítésével szintén érvényes a GMO-kra vonatkozó szabályozás, ami ezek teljes tilalmát jelenti.

Forrás: Agroinform

2019-06-06 05:50:53
Vissza