Vissza

Bige bezárja a 250 dolgozónak munkát adó szolnoki vegyigyárát

Napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding, vagyis az egykori Tiszamenti Vegyiművek dolgozóinak elbocsátását

Bige László négy napja azt nyilatkozta , személyes bosszúhadjáratot folytatnak ellene. Azt állította, hogy szándékosan akarják tönkretenni, pontosan tudja, hogy ki áll a háttérben, és kinek a magánérdeke miatt indult el ellene az összes hatóság.

Múlt héten közölte, ha a jövő héten nem rendeződik a helyzet, akkor akár be is zárhatják a 250 család megélhetését biztosító szolnoki gyárat, hozzátette, nem tudják megtenni, hogy 90 napig nem szállítanak, mert közel 40 ország felé vannak kötelezettségeik.

Az ügy nem rendeződött, ezért napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding, vagyis az egykori Tiszamenti Vegyiművek dolgozóinak elbocsátását

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-én határozatot adott ki, amiben bizonyos, a kénsavgyárban tapasztalt rendellenességekre hivatkozva megtiltották az üzem működését.

Bige László a határozat megállapításait egészében szabálytalannak és végrehajthatatlannak tartja.

A határozat többek között az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő.

A Bige Holding azonban úgy véli, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt.

A veszélyes anyagok szintcsökkentése nemcsak hogy ellehetetlenítené a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre utasítás pedig felbujtás, nyilatkozta a tulajdonos.

Mindezért a vállalkozó nem lát más kiutat, mint a nyereséges gyár mielőbbi bezárását, a tartozások azonnali kifizetését. Ugyanakkor maga és vezetőtársai is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt, és elsősorban az állandó alvállalkozóikkal együtt 250 dolgozó, valamint a magyar ipar szempontjából rendkívül sajnálják, hogy ilyen lépésekre kényszerülnek.

Bige szerint a végkielégítések kifizetésével napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding - az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek - dolgozói elbocsátását.

Bár Bige továbbra sem nevezi meg, hogy ki vagy mely körök akarják megszerezni ingyen a vagyonát, azt feltételezi, hogy nem a Bige Holding lesz az egyetlen támadási felület ellene. Úgy véli, hasonló hatóági támadásokra a jövőben is számítania kell, a köetkező célpon a központi műtrágyagyára, a legértékesebb vállalata, a Pétfürdői Nitrogénművel lehet.

Bige László szolnoki gyárát először tavaly novemberben szállta meg több száz rendőr és katasztrófavédő. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Azóta is folyamatosan vizsgálták a céget.

A rendőrök 9-szer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt.

Bige László május végén két napot őrizetben is töltött, gyanúsítottként hallgatták ki a nyíregyházi rendőrkapitányságon.

agrotrend.hu / MTI

2019-06-13 05:44:11
Vissza