Vissza

Némileg csökkent a munkaerőhiány, de így is 15 ezer idénymunkás hiányzik

Hiába nőttek a bérek, így is több mint tízezer fő hiányzik az idénymunkások közül. Igaz, tavalyhoz képest egyelőre úgy látszik, javult a helyzet.

Évek óta kritikus szinten van a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, főleg a kézimunkaigényes területeken hallani leginkább a problémáról, mint amilyen a zöldség- és gyümölcságazat. Idén valamivel javult a helyzet a nyári idénymunkaszezonban, csökkent a munkaerőhiány, de így is több mint tízezer főnek tudna munkát adni az ágazat - mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ugyanakkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában dolgozók közül sokak szerint éppen ellenkezőleg, egyre több idénymunkás hiányzik, bár az óradíjak már elérték az ezer forintot, ennyiért is nagyon nehéz jó munkást találni.

Ledó Ferenc szerint tavaly érte el az idénymunkások hiánya a mélypontot, idén jobb a helyzet, de a javulás okát még keresik. A FruitVeB elnöke megemlítette, hogy idén érezhetően több diák dolgozik, de azt is hozzátette, hogy a nagy betakarítási szezon még csak most kezdődik.

A termelők ahol lehet gépesítéssel és a munkakörülmények javításával igyekeznek orvosolni a munkáshiányt. A nagyobb termelők igyekeznek áprilistól szeptember végéig folyamatosan munkát biztosítani, hiszen sokan azért nem vállalják az idénymunkát, mert csak néhány hétre ad megélhetést.

A mezőgazdaságban a csúcsidőszak a július-szeptemberi betakarítási szezon, a terméktanács elnöke szerint ilyenkor 60-80 ezer idénymunkásra van szüksége az ágazatnak, és körülbelül 10-15 ezer fő hiányzik a piacról.

Forrás: Világgazdaság

2019-07-05 05:51:32
Vissza