Vissza

Új szervezet kezeli a földügyeket

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet feladata lesz az osztatlan közös földtulajdon rendezése, a Földet a gazdáknak! Program folytatása, az öntözésfejlesztés előmozdítása, emellett egyes erdészeti igazgatási feladatok is átkerültek az NFK-hoz.

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) általános jogutódjaként 2019. július 1. napjával kezdte meg működését. Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón jelentette be a Központ létrehozását.

A megszűnő NFA 2010 szeptemberétől kizárólag a Magyar Állam képviseletében az állami földterületekkel kapcsolatos tulajdonosi jogokat gyakorolta. A szervezet bonyolította le a Földet a gazdáknak! Programot. Az újonnan létrejött Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a továbbiakban változatlanul ellátja az NFA korábbi feladatait, de újonnan alapított költségvetési szervként tevékenységi köre és létszáma is bővül. A központot Nagy János, az átalakulással megszűnő NFA korábbi elnöke vezeti.

A szervezet feladata lett a Földet a gazdáknak! program folytatása. Emellett az az előző hónapban megszűnt Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft-től. A jövőben az NFK, mint birtokrendezési eljárásokat koordináló szerv tevékenységébe tartozik az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével és más, átfogó birtokrendezési eljárásokkal kapcsolatos feladatok országos szintű előkészítése.

A Kormány döntése alapján egyes erdészeti igazgatási feladatok is átkerültek az NFK-hoz. A szervezet tevékenységei közé tartozik az erdők ökológiai állapotának és gazdasági erőforrásainak felmérése, változásának nyomon követése, az erdők egészségi állapotának, az éghajlat-változás hatásainak és a veszélyeztető szükséghelyzeti károsítók folyamatos figyelemmel kísérése, valamint az erdőgazdálkodás szabályozásához szükséges erdészeti informatikai rendszerek üzemeltetése. Nagy István megjegyezte, hogy 2020. január 1-jétől az NFK hatáskörébe kerül a körzeti erdőtervezési feladatok ellátása is.

Az öntözésfejlesztés mára megkerülhetetlenné vált - mondta a miniszter és hozzátette, hogy ezért növelnék a termelők öntözési hajlandóságát megfelelő szabályozási és támogatási környezet megteremtésével, valamint együttműködési és hosszú távú tervezési szemlélettel. Az ezekkel összefüggő feladatokat az NFK látja majd el mint a korábbi kormányhatározatok alapján létrehozni tervezett "öntözési ügynökség".

Forrás: Agrárminisztérium

2019-07-09 05:42:49
Vissza