Vissza

A szedés, kaszálás nem betakarítás!

A MÁK tájékoztatása szerint a gazdálkodók tévesen értelmezik az egységes kérelemben a Főnövény betakarítási időpontjának bejelentése menüpontot. A NAK összefoglalta a helyes értelmezést.

A rosszul bejelentett betakarítási időpont a diverzifikációs követelmények betartásánál is problémát okozhat, ugyanis a zöldítésnél a növénytermesztés diverzifikálása szempontjából azokat a növénykultúrákat lehet figyelembe venni, amelyek május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig vannak jelen a termelő tábláin, és az egységes kérelemben is úgy szerepelnek, mint be nem takarított növény.

A diverzifikáción túl az EFA-ként elszámolni kívánt (ökológiai fókuszterület) nitrogénmegkötő növényeknek a termesztési időszakban (az évelő növények május 1-jétől szeptember 30-ig, az egynyári növények április 1-jétől május 31-ig, szója május 15-től július 15-ig, zöldborsó, lóbab május 1-jétől május 31-ig, bab május 10-től július 20-ig) a területen kell lenni. Így az elszámolhatóságok érdekében ne jelentsünk főnövény-betakarítást ezen időszakban, ha a növény még a területen van. A szedés, kaszálás nem betakarítás.

A fentiek adminisztratív ellenőrzése de az AKG zöldugar 3 évig történő megléte is az egységes kérelemben szereplő növényekhez rögzített vetési-betakarítási időpontok alapján történik.

A szankciók elkerülése érdekében a főnövény betakarítási ideje csak abban az esetben kerüljön bejelentésre, amennyiben az adott főnövény a valóságban lekerült a területről, azaz ott már nem fellelhető! A kaszálás nem betakarítás, tehát azt ne jelentsék betakarítási időpontként!

Forrás: NAK

2019-08-28 07:34:05
Vissza